Het opzoeken van gegevens uit het verleden kan een grote puzzel zijn. Archieven verspreid over het hele land hebben allemaal kleine stukjes die met elkaar het verhaal kunnen vertellen van een persoon. Maar mensen die meer duidelijkheid willen over de oorlogsslachtoffers uit hun eigen familie of dorp kunnen dat tegenwoordig allemaal digitaal doen.
Een landelijk initiatief, oorlogslevens.nl, heeft de gegevens van alle Nederlandse oorlogsslachtoffers verzameld en gebundeld. Oorlogslevens is een zoekmachine die in een groot aantal verschillende bronnen zoekt naar gegevens van een gezochte persoon. Het kan voor veel mensen een startpunt zijn voor historisch onderzoek naar specifieke personen.
Anno Sjoerd (Titus) Brandsma
Een van de personen die op de site terug te vinden is, is Anno Sjoerd Brandsma, beter bekend als Pater Titus Brandsma uit Bolsward. Via de website is het mogelijk om in één oogopslag te zien waar Brandsma is opgepakt, heeft vastgezeten en waar en wanneer hij is vervoerd. Hiervoor zijn onder andere de bronnen van het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie), kamp Dachau en Nationaal Kamp Amersfoort gebruikt.
Ook is het mogelijk om te zoeken op plaatsnaam. Zo levert een zoekopdracht met de naam 'Easterein' twee resultaten op. De naam van Andries Joustra komt naar voren, hij is geboren in de Friese plaats, en kwam terecht in Kamp Vught. Joustra is uiteindelijk in 1944 om het leven gekomen. De andere naam die bij dit Friese dorp naar voren komt is die van Enne Bruinsma. In 1890 geboren in Tzum. Zijn naam is volgens de zoekmachine terug te vinden op het oorlogsmonument in Easterein. Bruinsma is in 1945 omgekomen in kamp Neuengamme.
Door het oorlogslevens initiatief wordt het makkelijker voor mensen om hun eigen familie-oorlogsgeschiedenis op te zoeken. En ook krijgt men meer inzicht in de oorlogsgeschiedenis van dorpen en steden.
300.000 verhalen
Op dit moment staan er 300.000 verhalen op de site, en dat zullen er meer worden. Het is de bedoeling dat de site constant wordt aangevuld met nieuwe bronnen, op termijn ook van personen die de oorlog hebben overleefd.
Oorlogslevens is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van VWS, vfonds en het Mondriaan Fonds.