"De Joodse wijk was voor de oorlog een levendige wijk, maar hier is niets meer van over. Het is er nu stil: een stilte die niet deugt. We mogen de geschiedenis in onze eigen stad nooit vergeten", zo vindt journalist Auke Zeldenrust.

Zeldenrust ontdekte unieke filmbeelden van de bruiloft van het Joodse stel Barend Boers en Mimi Dwinger. Ze trouwden in 1939 in Leeuwarden. Hij heeft er een boek over geschreven, er is een documentairereeks over gemaakt en er wordt op het moment hard gewerkt aan een theaterstuk hierover. De bruiloftsgasten krijgen in de voorstelling een gezicht.

Lucette van den Berg is zangeres van Jiddische muziek en doet mee aan de voorstelling. Ze heeft zelf Joods bloed, maar kwam hier pas achter toen ze 20 jaar oud was. "Mijn vader heeft Joods bloed en was altijd angstig om ons dit te vertellen. Hij wilde dat we een normale en blije jeugd zouden hebben. Ik vind dat je je niet moet schamen voor wie je bent en ik vind het heel jammer dat je angstig bent omdat je iets is overkomen. Mijn vader was maar vier jaar in de oorlog. Ook al zeg je niks, je draagt het toch door aan je kinderen." 

Lucette vindt het mooi dat dit ook in het stuk terug komt. "Dat je mag zijn wie je bent. Dit speelt vandaag de dag ook nog steeds."

Monument

De Joodse gemeenschap in Leeuwarden bestond voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog uit 660 mensen. Het grootste deel, 542 mensen, hebben die oorlog niet overleefd. In het theaterstuk wordt er voor deze mensen een tijdelijk naammonument gemaakt. "We willen ze eren", vertelt regisseur Silvia Andringa. "Tijdens de voorstellingen vragen we het publiek de namen op stenen bij het monument te leggen en een naam te noemen."

Luister hier naar een radioreportage van verslaggever Wendy Kennedy:

De Joodse Bruiloft gaat zaterdag 25 januari in première en wordt dan een dikke week opgevoerd. In april en mei - in de aanloop naar de herdenking van 75 jaar bevrijding - wordt het weer opgevoerd.