Een plan dat tot in detail werd uitgedacht: de reddingsactie op de Blokhuispoort 75 jaar geleden. Op 8 december 1944 zetten de 26 mannen de overval in op de gevangenis van Leeuwarden met als doel om 51 verzetsstrijders te bevrijden.

 

Maanden van voorbereiding ging eraan vooraf. Een team samengesteld, bewaking overtuigd en telefoonverbindingen onderschept. De overval was niet zonder gevaar: de overvallers zetten hun eigen leven op het spel. Toch verliep de overval rustig. Er werd geen geweld gebruikt en alle mensen die mee moesten, gingen mee.

"Blijven zitten en niets doen of aanpakken"

Zondagavond 8 december werd in de Blokhuispoort de actie, en alle betrokkenen, herdacht. Jan Pieter Visser vertelde het verhaal van de overval. Zijn vader, Jelle Visser, was een van de vijf overvallers die als eerste de gevangenis binnendrongen. Later volgden nog 21 anderen.

 

 

"De vijf mannen, waaronder mijn vader, verkleedden zich en deden alsof ze twee politiemannen en drie zwarthandelaren waren, om zo de gevangenis binnen te komen", vertelde Visser. Hij vindt de 26 overvallers stuk voor stuk helden. "Mensen hadden toen een keuze: blijven zitten en niets doen of aanpakken. Deze vijf mannen kozen voor het laatste."

Bij de herdenking werden alle namen van de 26 overvallers en de 51 mensen die bevrijd werden opgelezen. Ook was er een stiltemoment. Visser is blij met het verloop van de avond. "Ik ben heel trots op de verhalen die hier vertelt zijn."

 

De documentaire 'De Oerfal - 75 jier' is zondag 15 december te zien op televisie bij Omrop Fryslân.