Het project De terugkeer van de Joodse kinderen van Stichting De Verhalen raakt bij velen een snaar.

De Friese media speuren samen met lezers, kijkers en luisteraars naar Joodse kinderen die in 1942 en 1943 uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam zijn gesmokkeld en in Fryslân een veilig heenkomen vonden. Inmiddels zijn er 220 tips binnengekomen.

De tips komen van over de hele wereld, onder meer over drie 'kinderen' van toen die nog niet bekend waren. Die lijst telt nu zo'n twintig namen.

Persoonlijke oproepen

Twee persoonlijke oproepen van begin december hebben reacties opgeleverd. Roel Falkena zocht Donald Herpen. Die zat ondergedoken bij de familie Hospes in Sneek. De familie Hospes heeft altijd contact gehouden met Donald. Donald en zijn vrouw zijn inmiddels overleden in Nederland.

Mevrouw Van Peet zocht Jetty Krant, die zat ondergedoken bij haar familie in Heeg. De broers van Jetty, Samuel en Emanuel, zaten ook ondergedoken in Fryslân, bij de familie De Graaf in Balk en de familie Bokma in Harich. Ze zijn alle drie, net als oudste zus Esther en haar man, na de oorlog geëmigreerd naar de VS.

Jantsje Stienstra-Schukken heeft nog geen reactie gekregen op haar oproep wat er gekomen is van Jopie Mons, die bij hen thuis in Tjerkwerd ondergedoken zat. Jopie verdween uit beeld toen het hele gezin Schukken zelf moest onderduiken.

Nieuwe oproepen

Er zijn ook nieuwe oproepen binnengekomen. Ypie Haitsma-Bakker zoekt Roelof (Ralf) Sanders, die ondergedoken zat bij het gezin Feenstra in de Makkumer polder. Ralf moest weer weg toen hij zich versprak in het bijzijn van bezoek.

Mevrouw Verkooijen zoekt Herman Gerards, die ondergedoken zat bij de familie Verkooijen in Sneek.

We zijn benieuwd of iemand weet hoe de gezochte kinderen in Fryslân zijn beland, of ze misschien via de smokkelroute over het IJsselmeer zijn gekomen.

Het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen' is een samenwerking tussen Stichting de Verhalen, Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad. De kernredactie bestaat uit Karen Bies, Marja Boonstra, Martijn van Dijk, Wybe Fraanje en Gerard van der Veer.