'Waarom schrijf je me niet?' Een simpele vraag, die in de oorlogsjaren een verschrikkelijk antwoord kon opleveren. Het is de titel van een bijzondere expositie in Museum Sjoel Elburg in Gelderland. Met ook Friese verhalen. 

"Ik denk dat ik dezer dagen met vakantie ga en horen jullie later van me", schrijft Wolfgang Maas op 5 november 1942 aan zijn verloofde Thea Windmuller. Die zit op dat moment ondergedoken in Fryslân. De woorden van Maas hebben een diepere betekenis, want met zijn schrijven laat hij zijn geliefde weten dat ook hij zal gaan onderduiken. 

Thea zit vanaf september 1942 ondergedoken in Fryslân. Ze kan vanaf dat moment niet meer op een normale manier corresponderen met haar geliefde, maar moet dat via koeriers doen. Deze koeriers brengen de briefjes over van het ene naar het andere adres. Daarom moeten de geliefden elkaar in bedekte termen schrijven. Wolfgang neemt daarvoor bijvoorbeeld het pseudoniem 'oom Wim' aan. Thea moet telkens als er gevaar dreigt naar een ander onderduikadres vluchten. 

Van Wolfgang zijn 78 brieven bewaard gebleven. Van Thea zijn al haar dagboeken vanaf 1939 tot 1943 bewaard, maar niet haar brieven. 

Beroofd van privacy

Het verhaal van Thea en Wolfgang is één van de vijf verhalen in de reizende expositie 'Waarom schrijf je me niet?' Naast het liefdeskoppel vertelt de expositie ook de verhalen van een joodse jongeman, een verzetsman en een joods pubermeisje. De expositie volgt de hoofdpersonen door kampen en getto's, tot helemaal in Polen. De expositie wil laten zien hoe deze mensen van hun privacy en identiteit werden beroofd, dat zij geen idee hadden  van wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid hadden om aan hun lot te ontkomen. 

De tentoonstelling is vanaf 9 januari tot 18 maart te zien in Museum Sjoel in Elburg.