De acteurs van De Joodse Bruiloft
Leeuwarden

De theatervoorstelling De Joodse Bruiloft in Leeuwarden gaat deze week in premiere. De acteurs zijn inmiddels druk bezig met de repetities op een bijzondere locatie in Leeuwarden.  

Grote Kerkstraat 71 in Leeuwarden
bevat-audio
Leeuwarden

Voor de oorlog was er in Leeuwarden een bloeiende Joodse gemeenschap. In de huizen waar ze woonden en werkten, wonen en werken nu andere mensen. Maar ieder huis bewaart zijn verhaal. 

Harlingen net na de bevrijding
Harlingen

De stad Harlingen werd op 17 april 1945 bevrijd. Maar liefst 159 inwoners van de stad maakten die bevrijding niet meer mee, omdat ze waren omgekomen door oorlogshandelingen of oorlogsgeweld. Enkelen van hen werden laat in de oorlog, in januari 1945, ...

Foto: NIOD (via NOS)
Bolsward

Venlo, had in de laatste maanden van 1944 en de eerste van 1945 zwaar te lijden onder bombardementen en beschietingen. De stad werd daarom op last van de Duitse bezetter geëvacueerd. Wat volgde was een barre tocht, naar het (in Duitse ogen) ...

bevat-video
Vijfhuizen

Het is deze maand 75 jaar geleden dat Hantje Zijlstra werd vermoord. Op 16 januari 1945 werd hij door mensen uit het verzet doodgeschoten. Ze waren uit op zijn portemonnee. 

Foto: Historisch Centrum Leeuwarden
bevat-video
bevat-audio
Leeuwarden

De 50 meest bijzondere oorlogsfoto's van Friesland zijn bekend gemaakt in het Provinciehuis in Leeuwarden. De selectie is gemaakt uit duizenden foto's. 

bevat-audio
Scharnegoutum

Wat maakt iemand een held? Om deze vraag draait het theaterstuk Skaad. Het vertelt het verhaal over verzetsman Gerard Reeskamp uit Het Gooi, die in de oorlog naar Fryslân kwam. ...

Foto: Verzetsmuseum
Opeinde

Wie het over de Tweede Wereldoorlog heeft in het dorp Opeinde, kan niet om De Overwinning heen. De voormalige boerderij was een broedplaats van verzet, tot die noodlottige dag in november 1944.