Workum krijgt er een nieuwe trekpleister bij! Het monumentale pand aan het mooiste plein van Friesland, het voormalige stadhuis van Workum, gaat dit voorjaar open voor publiek!

Met het uitvoeren van het project: “As it tsjuster is…..” maken we het monument voor het publiek toegankelijk via het bordes, een prachtige entree. In de routing worden de aanwezige museale ruimtes op de eerste verdieping meegenomen. Hierbij gaat het om de imposante hal, burgemeesterskamer, raadzaal en introductieruimte. Via de wenteltrap wordt de route vervolgd naar de tweede verdieping: de oorlogszolder. Hier ontwikkelen we een vaste tentoonstelling over Oorlog en Verzet in Workum e.o.. 

Met de tentoonstelling Oorlog en Verzet in Workum willen we een bijdrage leveren om herinneringen aan het leven in bezettingstijd te laten ervaren. We willen bezoekers bewust maken voor welke keuzes je in oorlogstijd geplaatst kunt worden. Wat betekent vrijheid, toen en nu. De overval van het verzet op het stadhuis, een neergestorte Lancaster bommenwerper, het gevaarlijke koerierswerk en vele andere boeiende verhalen passeren de revue, veelal ondersteund door objecten, foto- en filmmateriaal. Al met al wordt het een unieke tentoonstelling waarin beleving een grote rol speelt.
Op 16 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Workum werd bevrijd. Als de verdere voorbereidingen volgens plan verlopen, wordt de tentoonstelling op deze bijzondere dag geopend.