Op 18 april 1939 trouwen Barend Boers en Mimi Dwinger in het stadhuis en de synagoge van Leeuwarden. Van deze bruiloft wordt een 8-milimeterfilm gemaakt. Zeker 60 jaar blijft dit unieke filmmateriaal van de bruiloft en een schat aan (oorlogs)documenten ongezien in een koffer, die pas na de dood van Barend en Mimi door hun kinderen wordt geopend.

Journalist Auke Zeldenrust stuit bij toeval op het verhaal van de bruiloft en de koffer en publiceert in 2018 het boek 'De Joodse Bruiloft, een koffer vol oorlogsgeheimen'. In het kader van 75 jaar Bevrijding in 2020 transformeert het boek van De Joodse Bruiloft in een bijzondere voorstelling die de Joodse wijk in Leeuwarden haar ziel wil teruggeven.

De voorstellingen worden in twee verschillende periodes opgevoerd: eerst in de week van 23 tot en met 31 januari, tijdens de Holocaust Herdenkingsweek. Daarna zal het stuk nogmaals worden opgevoerd in het kader van 75 jaar bevrijding van Fryslân. Deze voorstellingen zullen zijn tussen 14 april en 4 mei

 

 

Betrokken inwoners

Het stuk zal worden geregisseerd door Silvia Andringa, terwijl Auke Zeldenrust de rol van verteller en ceremoniemeester op zich neemt. Een bijzondere rol is weggelegd voor de huidige bewoners van de Joodse wijk. Zij gidsen het publiek door hun straten en stellen de toenmalige bewoners voor. 

De kaartverkoop gaat in december van start op de website van De Jonge Republiek. Daar vindt u ook meer informatie en achtergronden over het stuk.